8 крипто борси в Южна Корея глобени от държавата

ДЪРЖАВНИЯ КОНТРОЛ НАД КРИПТО-ТЪРГОВИЯТА В ЮЖНА КОРЕЯ СЕ ЗАСИЛВА

Осем големи местни борси за търговия с криптовалути бяха глобени от Южнокорейската Държавна Комисия по Комуникации (KCSC) за пропуски в мерките им за сигурност. Глобите варират от 10 000 до 25 000 долара и са на обща стойност $130 000.

Сред наказаните борси са Korbit, Coinone, Upbit, Coinplug, RippleForYou и Coinpia, а Bithumb – която е и втората по големина крипто борса в страната, е сред малкото, отървали се от наказание.

Основание за глобите са нарушения на местния Закон за Мрежовите Комуникации, както и Законът за личните данни.

Според една от южнокорейските информационни агенции, Министерството на Науката, Технологиите и Комуникациите, съвместно с държавната Комисия за Развитие на Интернет, са провели щателно разследване на местните борси за крипто търговия,  започнало още от 10 октомври миналата година и продължило до 28 декември, 2017-та.

От 10-те разследвани борси, 8 са се оказали в нарушение на гореспоменатите закони и – според държавата – прилагат много лоши мерки за сигурност.

В официалното съобщение на държавните органи, цитирано по CNN, въпросните борси са допуснали сериозни нарушения в опазването на сигурността на клиентите си, паролите им и инсталацията и управлението на устройства за контрол на достъпа. Част от глобите са и за това, че някои от борсите не са премахнали акаунтите на потребители, които не са били активни повече от година.

Официалният говорител на KCSC е заявил пред журналистите, че държавната комисия е наясно, че тези глоби са „твърде малки“, но това било поради факта, че и нарушенията им са за първи път.

Държавната комисия е предоставила на глобените крипто-борси 30-дневен срок, в който да приложат необходимите мерки за подобряване на сигурността.

ИЗТОЧНИК: CCN

КОМЕНТАРЪТ НА КРИПТОНОМИКА: Новината за поредния опит за държавен контрол върху търговията с крипто валути, в случая е по-скоро положителна. Особено на фона на алтернативата на този контрол – пълна забрана. Слуховете за тази предстояща пълна забрана на крипто търговията в Южна Корея вече се отразиха достатъчно лошо на крипто-пазара в целия свят, а и да се засилват мерките в полза на потребителите – както и да се спазват законите – не е нещо лошо по принцип. Разбира се, винаги съществува и възможността тази загриженост да е само привидна и да е поредния опит да се сложат „юзди“ на нещо, което е обречено да стане Враг Номер Едно на държавният монопол в сферата на финансите (и не само). В световен мащаб.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.