Atomic Swaps чука на вратата

ИНОВАТИВНА ТЕХНОЛОГИЯ, ОБЕЩАВАЩА ДА ПРОМЕНИ КРИПТО СВЕТА

Atomic Swaps е иновативна технология, която позволява една криптовалута да бъде разменяна (swapped) за друга криптовалута – на пазарната й цена, но без посредничеството на трета страна.

Особеността на Atomic Swaps технологията е, че замяна става като се извършва транзакция между две отделни блок-вериги (blockchain), но без крайният потребител да е пряк участник в която и да е от тях (т.е. без да се налага да сте инсталирали софтуера и на  двата блокчейна на вашия компютър, примерно).

Освен това, с помощта на друга крипто иновация, която също е още в ранен етап на развитието си – Lightning Network (бъдещата „супер-мрежа“ за крипто-транзакции), „атомните размени“ ще бъдат достатъчно бързи, за да стават буквално в реално време.

Цената на самия обмен също ще е повече от конкурентна. В момента ако искате, например,  да замените някакво количество Bitcoin срещу съответстващия му (според курса) брой Litecoin, ще трябва да разчитате на трета страна – крипто-банка от рода на Coinbase или борса от рода на Binance. Разбира се, въпросната трета страна ще ви удържи своя комисион за сделката и понякога това е сериозен разход. (Дори борса като Binance, която придоби популярност и заради ниските си комисионни за търговия, има учудващо високи тарифи при трансфери на някои екзотични криптовалути).

КАК РАБОТИ ATOMIC SWAPS

Да обясним как Atomic Swaps ще промени всичко това с един прост пример. Гошо се нуждае от 2,35 BTC и за целта иска да продаде част от своите Litecoin-и. Пешо пък – по някаква си негова причина – иска да купи 100 лайткойна и е готов да продаде за тях част от своя Bitcoin запас. С посредничеството на Atomic Swaps, обмяната между Пешо и Гошо се извършва на момента и става само с помощта на няколко клика. И това е всичко.

В сегашния вариант, една от най-големите клопки при която и да е крипто-транзакция е „невъзвръщаемостта“ на сделката. На прост език това ще рече, че нашия Пешо може да изпрати своите биткойни на адреса на Гошо, но няма никаква гаранция, че отсрещната страна ще бъде достатъчно добросъвестна да изпълни и нейната част от сделката. С други думи – Гошо може да си „бие камшика“ и да изчезне с Пешовите биткойни. (Ако примерът ви се струва смешен, попитайте хора, които вече са се опарили с подобни мошеници дали им е смешно – и ще разберете, че проблемът е съвсем реален).

Дори и да няма зла умисъл, транзакцията пак може да бъде фатално необратима. Не един или двама начинаещи крипто трейдъри са се опарили когато по погрешка преведат една крипто валута на адрес за друга. (Точно затова повечето борси напомнят изрично при всеки нов депозит да се уверите, че изпращате биткойни на адреса им за биткойни, примерно, защото ако допуснете грешка – тя ще е изцяло за ваша сметка и няма кой да върне нещата обратно).

Atomic Swaps решава този проблем с помощта на т.нар. Hashed TimeLock Contract (HTLC) – софтуерна „проверка“, че и двете страни са изпълнили условието на сделката. Ако, в нашия пример, Пешо е изпратил койните си на Гошо, но след това не е получил нищо (за определен период от време), „атомната размяна“ не се осъществява и парите се връщат обратно в портфейла на Пешо.

КЪДЕ СМЕ СЕГА

Към момента, технологията Atomic Swaps е в съвсем начален период на своето развитие и е все още в процес на тестване и подобряване. Първата успешна Atomic Swaps размяна беше осъществена през септември миналата година между криптовалутите Decred и Litecoin.

През ноември беше осъществен и първия Atomic Swap между биткойн и лайткойн, а все по-често излизат новини и за други криптовалути, които преминават успешно тестовете за такъв обмен.

Съвсем скоро се очаква да заработи и първата такава децентрализирана борса – Altcoin.io – интересът към която вече е изключително голям.

И КАКВО ОТ ТОВА

Все повече онлайн сайтове за търговия започват да приемат разплащания с криптовалути и търговците с нетърпение очакват възможността лесно и безпроблемно да могат да интегрират не една или две – а много повече от съществуващите в момента над 1500 вида крипто.

Atomic Swaps все още не е достигнала достатъчно развитие, за да бъде наложена масово – но това важи и за почти всяка друга технология в света на криптовалутите. Същевременно, имаме немалко примери за изненадващо бързото налагане на подобни иновации и едва ли ще чакаме много дълго Atomic Swaps да станат достъпни за всеки от нас.

Когато това се случи – ползите ще са безспорни. За всички.

СЪВЕТ ОТ КРИПТОНОМИКА: Бъдете нащрек и се „ослушвайте“ за всяка една криптовалута, чието развитие е обвързано с Atomic Swaps. В горните редове ви подсказахме за някои от тях, но ще има още и още… А цената им може „изненадващо“ да подскочи – когато Atomic Swaps стане факт. (Крипто трейдърите, които знаят как да УМНОжават своя портфейл, купуват такива койни навреме).

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.