BINANCE – една от най-предпочитаните борси за крипто търговия

ЗАЩО BINANCE Е ЛЮБИМАТА БОРСА НА ВСЕ ПОВЕЧЕ КРИПТО ТРЕЙДЪРИ

BINANCE  е една от най-нашумелите крипто борси напоследък и в тази статия ще се опитаме да ви разясним причините за това. Още повече, че БИНАНС е и предпочитания избор на нас, в КРИПТОНОМИКА.

Въпреки, че е сравнително нова борса – оперира от лятото на миналата година – BINANCE бързо си проби път нагоре в класациите на най-добрите борси за трейдинг на крипто валути и в повечето от тях заема ако не челната, то поне втората или третата позиция.

На първо място, причина за това са нейните

ДОБРИ ГЕНИ

Основателят  на BINANCE (а фактически и нейн първоначален и основен софтуерен разработчик) е Changpeng Zhao. Във визитката му влизат престижни позиции, като например това, че е бил технически директор в Blockchain.info.

Компанията, която той основава, създава и самата борса – след успешно ICO, благодарение на което събира капитал от над 15 млн. щатски долара.

Ако откриете друга борса, която много ви прилича на БИНАНС – не се учудвайте. Просто същата компания лицензира платформата си за търговия и на други фирми и те вече са над 30.

След като китайското правителство започна да създава проблеми за крипто търговията в подвластните му територии, сървърите на BINANCE биват преместени от Хонг Конг в неназована офшорна зона, за да се избегнат всякакви административни пречки.

Друга важна причина за растящата популярност на BINANCE е големия брой крипто валути, които се търгуват на нея – към момента те са „само“ 254, но по всяко време може да проверите актуалната им бройка тук.

Принципно, BINANCE е борса от типа crypto-to-crypto, което означава, че за да търгувате на нея не депозирате фиатни пари (както на други борси, в които първо превеждате долари, евро или друга валута). В БИНАНС можете да депозирате само крипто валута, за точния списък кои валути можете да депозирате, вижте падащото меню в секция „ДЕПОЗИТИ“.

След това можете да купувате или продавате, която и да е от останалите крипто двойки, изразени в BTC, ETH, USDT или BNB. Последната абревиация (напомняща на родната БНБ) е собствения койн на тази борса – Binance Coin (BNB).

Тук е момента да споменем и едно друго основно предимство на BINANCE, а именно

НИСКИТЕ ТАКСИ И КОМИСИОННИ

На практика, депозирането на каквато и да е криптовалута в BINANCE е безплатно (разбира се, вие си плащате таксата за транзакцията от вашия портфейл до този на БИНАНС и затова избирайте криптото с най-ниски такси – ние ползваме за целта лайткойн или етери).

При теглене на средства дължите сравнително ниски такси, като те са почти равни на самата такса по транзакцията, която в случая се заплаща от BINANCE. Актуален списък на таксите за теглене на всяка отделна крипто валута може да намерите тук.

„Черешката на тортата“ обаче са комисионните за трейдинг. Тук те са едни от най-ниските – 0,1% trading fee.

Нещо повече, ако изберете да плащате комисионните в тяхната валута BNB – те стават двойно по-малки или само 0,05%. (Тази опция се активира в основните настройки на вашия акаунт, но освен това трябва, разбира се, да сте си закупили и поне малко количество BNB – иначе дори да сте активирали опцията, тя просто няма как да заработи).

Не на последно място, плюсовете на BINANCE са и в нейния user-friendly интерфейс и различните

УДОБСТВА ЗА КРИПТО ТРЕЙДИНГ

Като такива бихме изтъкнали най-вече следните – вече стандартни за все повече крипто борси – функции:

  • възможност за маркиране на „любими“ (favorites) крипто двойки и така да следите по-лесно котировките само на тези валути, които ви интересуват (или вече са в портфолиото ви);
  • два изгледа – Basic и Advanced – на страницата за трейдинг, като при втората опция графиката е доста по-голяма, което е  удобство за почитателите на техническия анализ;
  • три вида сделки – Limit, Market и Stop-Limit – като последния вариант ви дава възможност да зададете предварителни параметри, при които да купите или да продадете дадена крипто валута, без да се налага да следите непрекъснато котировките й;
  • бутони за процентно изражение (25%, 50%, 75% и 100%) – колкото и „дребна“ да ви се струва тази екстра, тя е изключително полезна за хора, скарани с математиката… като мен;
  • възможност за CSV експорт на всичките ви сделки (в рамките на последните 3 месеца) към софтуер за управление на вашето крипто портфолио (Portfolio Management) – изключително полезна опция, а съвсем скоро ще ви разкажа подробно и за това как се използва и кой софтуер е любимият ми за целта;
  • Binance Referral Program e реферална програма за тези, които искат да препоръчат борсата на други хора, като впоследствие получавате бонус от 20% от комисионните за тяхната търговия. (Държа да ви информирам, че връзката в началото на статията е моя реферален линк, но ако това по някаква причина ви се струва нередно – просто напишете в Google името на борсата и се регистрирайте без никакви обвързаности с автора на този изчерпателен и така полезен за вас текст).

За качеството на отдела за поддръжка (Customer Support) на BINANCE не мога да се изкажа от първо лице. Търгувам на тази борса едва от два месеца – около стотина направени сделки до момента – и за това време не ми се е налагало да опирам до съпорта им (извинявам се за чуждицата, но на български така и няма подходяща – или поне благозвучна – дума за support).

Все пак ще си позволя и няколко

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ

  1. Поради лавината от нови кандидати да се включат в крипто треската,напоследък от BINANCE доста често затварят временно опцията за нови регистрации. Ако не успеете да се регистрирате веднага, опитайте пак по-късно през деня или на другия ден…или пък се възползвайте от тази „задна вратичка“ (отново реферален линк);
  2. При регистрация непремено активирайте опцията за Google Authentication – доста добра мярка за сигурност е (за разлика от SMS верификацията, която е сравнително лесна за „разбиване“ и не ви съветвам да разчитате на нея нито тук, нито на която и да е друга борса или сайт). Добре е и да знаете как точно се използва този метод за 2FA  и смятам в близко бъдеще да напиша тук подробен материал и по тази тема;
  3. Една от най-честите – и най-скъпите – грешки на начинаещите (а и не само) е да объркат адресите за депозит, т.е. да изпратите етери на адрес за биткойни или обратно (вариантите са доста повече). Винаги проверявайте много внимателно какво пращате и на какъв адрес! За разлика от банковите преводи, тук няма връщане…
  4.  Изгледайте поне едно от хилядите видеа в YouTube с първоначалниобяснения как точно става търговията в BINANCE – преди да направите някоя глупост от незнание, нетърпение или и двете.

В заключение ще ви издам една малка „тайна“: съвсем скоро замислям и едно сравнително подробно обучение за начинаещи в крипто търговията – и то ще включва и практическо упражнение за търговия през BINANCE.

За повече информация – следете редовно нашата Facebook страница и ще научите кога и къде ще е въпросното обучение!

 

 

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.