Излезе Bitcoin Core 0.16.0 – ето какво е новото

НОВ ФОРМАТ НА АДРЕСИТЕ И REPLACE-BY-FEE ПО ПОДРАЗБИРАНЕ

Днес беше пуснат официалния релийз на Bitcoin Core 0.16.0 – 16-та версия на оригиналния Bitcoin-софтуер, създаден от легендарния Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto) преди малко повече от девет години.

Върху тази версия на софтуера е работено близо 5 месеца и над 100 доброволци са допринесли за нейното създаване, под надзора на главния ръководител на Bitcoin Core проекта – Wladimir van der Laan.

Като при всяка нова версия на Bitcoin ядрото, и в тази са направени доста подобрения на производителността, поправени са различни грешки (bugs) и са оптимизирани част от процесите.

Най-съществената промяна, обаче, е свързана с това, че т. нар. Segregated Witness (SegWit) оптимизация вече е напълно достъпна за Bitcoin портфейлите (wallets), поради което Bitcoin Core 0.16.0 често е наричана и “SegWit special”.

Останалите значими промени в новата версия на Биткойн софтуера са:

НОВ ФОРМАТ НА АДРЕСИТЕ – bech 32

Bech 32 е нов формат за адресите на Биткойн и е създаден от двама от най-известните Blockchain разработчици (developers) – Gregory Maxwell и Pieter Wuille.

За разлика от „старите“ биткойн адреси, които започват обикновено с цифрата 1 или 3, лесно ще разпознаете новия bech 32 формат по това, че адресите започват с “bc1”.

Освен това bech 32 е и с по-малко на брой знаци (в сравнение с досегашния формат), тъй като вече не се прави разлика между главни и малки букви. Това нововъведение елиминира доста неудобства и възможности за погрешен адрес, защото няма как да се объркате ако диктувате, примерно, адреса на някого по телефона или при грешка в изписването.

В съчетание с пълната SegWit поддръжка, новия bech 32 оптимизира допълнително изпращането на информация при всеки трансфер и намалява данните за запис в блок-веригата (Blockchain).

Тъй като не всички биктойн портфейли поддържат новия формат, потребителите на Bitcoin Core 0.16.0 ще имат избор дали да генерират адреси в bech 32 или P2SH формат, като последния все още си остава стандартен за момента.

REPLACE-BY-FEE СТАВА ОПЦИЯ ПО ПОДРАЗБИРАНЕ

С годините биткойн транзакциите станаха все по-интензивни и това доведе до доста „задръствания“ и забавяне в обработката им, като постепенно „миньорите“ (miners) се преориентираха и започнаха да обслужват с приоритет трансферите маркирани като “replace-by-fee”, т.е. с опция за по-висока такса за транзакция.

В предишната версия на ядрото – Bitcoin Core 0.15.0 – потребителите можеха да поставят този tag като маркират съответната опция в портфейла и така да ускорят значително обработката на транзакцията си. Много от тях обаче забравят, че има такава опция или се сещат за нея чак след като са натиснали бутона за изпращане и затова в Bitcoin Core 0.16.0 “replace-by-fee” е маркирано по подразбиране (by default), но може и да бъде размаркирано ако по някаква причина предпочитате по-бавна транзакция, но на по-ниска такса.

Това са, накратко, нововъведенията в Bitcoin Core 0.16.0 , но ако искате по-подробно – и по-техническо – обяснение на всички промени, можете да намерите такова тук.

ИЗТОЧНИК: BITCOIN MAGAZINE

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.