Облаците на крипто хоризонта започват да се разсейват

BITCOIN ТРЪГНА БАВНО НАГОРЕ, ОСТАНАЛИТЕ ГО ПОСЛЕДВАХА

Цената на Bitcoin спрямо щатския долар най-после взе да пълзи нагоре – след като още в първите дни на януари тръгна стремглаво надолу, а в последните няколко дни  направо предизвика инфарктни кризи у доста привърженици на криптовалутите.

Инвеститорите на крипто пазара могат поне да си поемат дъх, а другите крипто валути в портфейлите им за първи път от доста време пак взеха да премигват в зелено.

Логично, след покачването на биткойн – с над 25% само от вчера досега – останалите от отбора (altcoins) също го последваха.

Преди да се опитаме да обясним причината за излизане от кризата, нека първо да поговорим за причините за самата криза.

А имаше ли въобще криза? Според някои анализатори, такива спадове в цената на биткойн е имало и преди. И не бива нито да ни учудват, нито да ни плашат.

Не може да се отрече, обаче, че от седмици на новинарския фронт валят новина след новина за поредната държавна регулация над крипто търговията, поредната хакната борса или планове за пълна забрана над криптовалутите. И това не бива да ни учудва. Със сигурност, мръсния поток от FUD няма да пресъхне скоро. Даже напротив…

Все пак, облаците взеха малко да се разсейват и дори се показа нещо като слънце. От вчера има и добри новини.

Джей Кристофър Джанкарло (J. Christopher Giancarlo), председател на Търговската комисия по стокови фючърси (CFTC) на САЩ и колегата му от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Джей Клейтон (Jay Clayton) дадоха почти двучасови „показания“ пред Сената по темата за криптовалутите.

Въпреки очакванията, че след въпросното събитие Сенатът ще предприеме нови мерки за контрол, двамата висши представители на финансовата политика на правителството по-скоро успяха да смекчат критиките на някои от сенаторите и да наложат мнението, че засега не бива да се избързва с крайна регулативна намеса. (Известно е, че политиката на сегашния американски президент Доналд Тръп – който, преди да заеме този пост, не се занимаваше с политика, а само с бизнес – по отношение на финансите е да се ограничи колкото е възможно държавната намеса на финансовите пазари).

Друга добра новина дойде от Австралия. Четири от най-големите банки в страната заявиха, че нямат никакво намерение да последват примера на някои американски и британски банки и да забраняват търговските операции с криптовалути на своите клиенти. Включително и с кредитни карти.

Почти по същото време, вице-премиерът на Сингапур заяви – в отговор на призивите за сериозни мерки срещу крипто търговията по примера на Китай – че:

„Централната банка на Сингапур следи отблизо тези процеси, но засега не виждаме основателна причина да налагаме забрана върху търговията с криптовалути.“

Както се знае, финансовите пазари реагират светкавично на всякакви политически новини. Крипто пазарът не е изключение и гореспоменатите изявления веднага предизвикаха дългоочакваното покачване на цените на bitcoin, а след това и на останалите основни altcoins.

Дали тези новини съвпаднаха по време съвсем случайно или не – това вече е друга тема.

 

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.