Биткойн е „умирал“ повече от 245 пъти от създаването си досега

ПРОГНОЗИТЕ ЗА СМЪРТТА НА BITCOIN СА СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНИ

Един от най-популярните сайтове за крипто новини – 99Bitcoins – има специална секция: „Биткойн некролози“.

Тази секция представлява доста любопитна колекция от статии, във всяка от които се предрича че краят на bitcoin (или криптовалутите въобще) е близо и много скоро „балонът ще се спука“. Такива прогнози досега са правени поне 245 пъти – защото толкова препратки има във въпросната секция.

Първия „некролог“ в колекцията датира от 15 декември 2010. Става въпрос за статия от някой си Шон Линч (Sean Lynch), публикувана в блога му The Underground Economist. Статията е озаглавена „Защо Биткойн не може да бъде валута“ и в нея доста подробно е разяснено – и обосновано с, на пръв поглед, разумни икономически аргументи – защо Bitcoin е на смъртния си одър. Припомням – годината е 2010-та… (Междувпрочем, цената на биткойн тогава е била 23 цента).

Краят на текста е още по-патетичен и злокобен:

„…единственото нещо, което държи биткойна живо досега е, че е нещо ново. Биткойнът или ще остане със статут на новост завинаги, или ще се превърне от новост в труп по-бързо, отколкото може да ви мигне окото.“

Такива категорични „присъди“ не са останали без последствия, разбира се. Текстът е предизвикал доста коментари и реакции от зараждащата се тогава крипто-общност. Което явно е принудило автора му да публикува две актуални съобщения – още в заглавната част на статията.

В първото (по хронология) съобщение, Шон свенливо признава, че след написването на материала е променил мнението си и уникалните качества на Bitcoin като това, че е дигитален, ограничен по количество и лесен за трансфер „може би“ ще го спасят от пълно падение към нулата. (Как ли се е чувствал същият Шон когато цената на биткойн скочи над $19 000?).

Във второто съобщение си личи, че нападките срещу така категоричната му присъда за Криптовалута №1 е предизвикала още обратна реакция от страна на множество – както той сам ги определя – „тролове“. И с малко поизнервен тон, авторът заключва, че:

„Ако сте чули за Bitcoin по времето когато написах тази статия и не сте били скептични – значи или сте много по-умни от мен, или не сте никак умни.“

Толкова за Шон и неговите терзания. Седем години по-късно, Bitcoin е по-жив от всякога.

Най-новият „некролог“ в колекцията на 99Bitcoins е от 8 януари, 2014. И е публикуван не в някакъв неизвестен сайт, а в блога на информационната агенция REUTERS.

Заглавието е „Ранен некролог за Биткойн“, а авторът е Едуард Хадас (Edward Hadas). Цената на биткойн по онова време е била 821 щатски долара и 79 цента.

Целият текст е изпъстрен с високопарни заключения, като това, че „парите, зад които не стои правителство са апетитни за хората без респект към закона“ и други подобни. Във финала дори се определя самия биткойн като „нещо толкова сбъркано“, но малко преди това има едно изречение, с което не можем да се съгласим:

„Общество, в което никой проект не е привличал толкова внимание, интелект и амбиция би било мъртво. Биткойн манията показва, че нашето е все още доста живо.“

Така си е.

ИЗТОЧНИК: 99Bitcoins

КОМЕНТАР НА КРИПТОНОМИКА: Сигурно и вие сте попадали на доста такива новини – включително и в родното медийно пространство. И все по-често ще срещате такива мрачни прогнози за балонът, който скоро ще се спука, за престъпниците, за които криптото е манна небесна (сякаш преди създаването на биткойна, престъпните синдикати по света са си обменяли шарени камъчета и мъниста – а не долари), за хакерски атаки и прочее. Всъщност, Империята (на банките и цялата сегашна финансова система, от която се носи воня на гнило) тепърва ще отвръща на удара. И ще впрегне за целта цялата си добре смазана (с долари – не с крипто) машина от медии, експерти и всичкия арсенал за промиване на мозъци. Войната – не срещу Bitcoin и криптовалутите, а срещу непоносимо смелата идея, че нашите пари трябва да са под наш контрол – тепърва започва. И със сигурност няма да е лека… Но да ви припомня думите на един скромен индиец, който успя да събори почти сам една друга империя – Махатма Ганди:

„Първо не те забелязват. После ти се присмиват. После се борят против теб.

И накрая побеждаваш.“

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.