Очаква ли ни нов скок на Bitcoin?

МАЛКО ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА...И МАЛКО ЗДРАВ РАЗУМ

През изминалата седмица станахме свидетели на нов, пореден спад на Bitcoin и останалите криптовалути. Първите 10 претърпяха загуба средно с около 10-15% и крипто скептиците отново надигнаха глас, че краят на Биткойн – за пореден път – предстои.

Дали това е така наистина?

Отговор може да ви даде само този, който притежава кристална топка – и може да вижда бъдещето в нея.

Аз просто ще споделя с вас някои „парчета от пъзела“, които ме карат да вярвам, че ще стане по-скоро обратното, т.е. че съвсем скоро ни очаква нов скок в цената на Биткойн, който неминуемо ще повлече нагоре и останалите криптовалути.

На първо място, за сегашния спад си има съвсем обективни причини. И част от тях са доста видими, но съм сигурен, че има и такива, които остават в сянка. (Но за тях малко по-късно).

Появи се информация, че през миналия декември попечителите на обявената в несъстоятелност крипто-борса MtGox са започнали масирана и последователна продажба на нейните активи в криптовалути, за да могат да удовлетворят поне част от финансовите претенции на клиентите й, загубили цели състояния след нейния крах.

(Накратко, MtGox беше една от първите – и по онова време най-голямата – борса за криптовалути, но през февруари 2014 година изненадващо обяви, че хакери са откраднали 750 000 биткойна (BTC) от клиентите им и 100 000 ВТС от собствените им активи и поиска да бъде обявена в несъстоятелност. Това доведе и до първия голям крах в котировките на Bitcoin и до отдръпване на голяма част от масовите инвеститори.)

До момента са били разпродадени крипто-активи за над 400 милиона щатски долара, като само на 5 февруари са били продадени 18 000 ВТС, което, разбира се, веднага се отрази и  на цената на Bitcoin по всички борси.

Нещо повече, попечителите на фалиралата борса са заявили, че в следващите няколко месеца планират да разпродадат всичките й останали активи в биткойн, които по сегашните цени възлизат на около 1,7 милиарда щатски долара. Няма как тази новина да не се отрази на цената, друг е въпроса дали тези публични разкрития наистина са в полза на хората, в чиито интереси уж се прави въпросната разпродажба.

Някои анализатори смятат също, че настоящите спадове в цените на криптовалутите са дирижирани задкулисно от т.нар. „китове“ (whales) или големите играчи на пазара. Китовете са притежатели на много големи количества Bitcoin или друга криптовалута и могат наистина да повлияят на цените – ако пуснат наведнъж голяма част от активите си за продажба.

Ако се питате защо пък да го правят, нека направим – чисто хипотетично – една груба сметка. Да кажем, че притежавате 1 млн. биткойна и един ВТС в момента струва $20 000 (колкото беше цената му само преди 3-4 месеца). Започвате да продавате и съответно колкото повече предлагане има, цената постепенно пада. Да приемем – просто заради по-лесните сметки – че сте успели да продадете половината си биткойни (500 000) и сте получили срещу тях „скромните“ 10 милиарда долара. Изчаквате цената да падне наполовина и купувате обратно 500 000 ВТС – но вече на цена от $10 000 за 1 ВТС. Като теглим чертата – за няколко месеца сте направили печалба от 5 млрд долара – и все още имате 1 млн биткойни!

Да, тази сметка е прекалено бакалска, но бъдете сигурни, че въпросните китове правят доста по-сложни схеми. Но със същата цел – реализирането на ОГРОМНА печалба.

Това, което може (донякъде) да им попречи е постепенната диверсификация на пазара, т.е. навлизането на все повече и повече дребни играчи, което да доведе до по-плавно разпределение на криптовалутите.

Как да спрем „обикновените“ хора да влагат парите си в крипто? Много лесно – като ги наплашим с „новини“ (FUD) колко сложно, страшно и несигурно нещо е това. Или не вярвате, че „китовете“ не притежават медии или са „дупе и гащи“ с тези, които ги притежават? Помислете пак.

Можем също да подшушнем на приятелчетата си по високите етажи на властта да вдигнат достатъчно шум за предстоящи регулации, забрани, контрол и други такива страшни неща. Това също работи доста добре и кара обикновения John Doe да влага паричките си на „сигурни“ места като банките. Без коментар.

Може би всичко това наистина звучи като болни теории на конспирацията. Но – както беше казал един известен политик – това, че си параноик, не значи непременно, че не си прав.

Но да се върнем на основния въпрос: чака ли ни нов скок на Bitcoin?

Моята скромна прогноза е – по-скоро да. И то съвсем скоро.

Има както обективни, така и чисто субективни фактори за това и може би ще им отделя една специална статия, но снощи, например, четох една доста добре аргументирана прогноза, че скокът на биткойн ще започе буквално след 2-3 дни. Да видим…

Така или иначе, в момента цените са идеални за купуване. (Може би точно затова беше и този спад – за да могат „китовете“ и техните приятели да се налапат с още евтино крипто… кой знае?!).

Нямам кристална топка. И не ви давам финансови съвети.

Но ако ме питате дали бъдещето принадлежи на криптовалутите – отговорът ми е твърдо ДА.

А ако търсенето на даден актив нарасне – какво се случваше с цената?

Правилно – расте.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.