Кръв по улиците…

ЗАЩО СЪВЕТИТЕ НА БАРОН РОТШИЛД И УОРЪН БЪФЕТ СА АКТУАЛНИ ТОЧНО СЕГА

Кръв се лее по улиците на криптото. За последните 24 часа, цените се сринаха с темпове, които са сериозни, дори за толкова волатилен пазар като крипто-пазара. Bitcoin и Ethereum с по около 16%, BitcoinCash – с цели 43%, останалите криптовалути също „кървят“ много сериозно. (По традиция, XRP, която наскоро се изкачи до второто място и измести от него Етериум, падна с доста по-малък процент от останалите – само 5,64%).

Естествено, този внезапен (и според мнозина анализатори – необясним) срив предизвика паника в душите на голяма част от инвестиралите в криптовалути. Падането на ВТС под психологичестата граница от 5000 долара пък удари много „стопове“, а други сами се юрнаха да продават – и в крайна сметка се получи ефектът на снежната топка и пропадането продължи да расте главоломно.

Появиха се най-различни анализи за причините на този непредизвестен крах – още повече, че очакванията на мнозинството (от доста време насам) е криптото да поеме точно в обратната посока – to the moon. Но не би…

Някой от теориите защо се случва това са наистина „конспиративни“, да не кажем безумни…но не това е целта на днешната ни статия.

Цялата тази паника и „кървящи“ инвестиционни портфейли ни накараха да си спомним един основен принцип в инвестирането, който може да се изрази най-драматично с цитата, приписван на Барон Нейтън Майер Ротшилд:

„КУПУВАЙ когато има кръв по улиците – дори кръвта да е твоя!“

В интерес на истината, има сериозни съмнения, че такива думи въобще някога са излизали от устата на барона – но и не това е най-важното в случая.

Същият принцип, макар и с малко по-различни думи, е изказван неведнъж и от считания за най-успешен инвеститор на нашето съвремие – Уорън Бъфет:

„Бъди алчен, когато другите ги е страх. Бъди страхлив, когато другите са алчни.“

Сетихте ли се вече за какво намекваме?

Да, плашливите и нестабилните ще се разбягат като подплашено стадо. Защото те не знаят друга реакция.

Но по-умните знаят: СЕГА е идеалният момент да се купува крипто.

Цените са почти същите, за които сме съжалявали, че сме пропуснали като не сме се включили преди година или повече.

Може да се каже, че за тези, които наистина имат дългосрочен интерес към крипто инвестирането, Коледата настъпи доста по-рано…

Разбира се, може и да не се съгласите с нашата оценка на ситуацията. Това е ваше право.

Но кръвта по улицата няма да се лее вечно.

И винаги ще е овча кръв…

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.