Истината за забраната на крипто рекламата

ЗАЩО ГИГАНТИТЕ НА ОНЛАЙН МАРКЕТИНГА КОПАЯТ СОБСТВЕНИЯ СИ ГРОБ

На 30 януари тази година Facebook изненадващо промени рекламната си политика и – под предлог, че така предпазва потребителите си от измамни практики – забрани тотално всякакви реклами, свързани с криптовалути. Забраната скоро влезе в сила и за дъщерната й компания – Instagram.

Google последва светлия им пример в началото на март. С уговорката, че тяхното ембарго ще започне чак през юни.

В девическия хор на блюстителите на морала побързаха да се включат още Snapchat, Twitter, LinkedIn, а буквално от преди два дни – и MailChimp.

Всичките – с грижа клиентите им да не бъдат мамени. От лошите крипто-мошеници…

Резултатът също не закъсня – цената на Bitcoin пак залитна надолу и понесе в същата посока и почти всички останали Altcoins.

Някои някъде доволно потрива ръце и се усмихва: „Крипто ли?! Ще видят те едно крипто… Ще им покажем кой ВСЕ ОЩЕ командва парада!“.

Империята отвръща на удара. За пореден път. И едва ли скоро ще спре.

Но всяка империя е обречена – рано или късно – да потъне в историята. Особено когато „новите варвари“ всъщност са едни от най-светлите умове на човечеството…

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЛИЦЕКНИГАТА

Никак не отива точно на Facebook да се прави на морален стожер. Не веднъж и дваж компанията беше обвинявана в манипулиране на мнението на милионите си потребители – спомнете си само последните разкрития за намесата им в президентските избори на САЩ.

От Google също не са чисти като момина сълза – когато стане въпрос за злоупотреба с данни на клиентите им, за монопол и подвеждаща реклама.

Ще дам само един пример. Къде бяха същите тези блюстители на морала когато преди 3-4 години някои от най-големите автомобилни компании бяха уличени в измама с данните за вредните емисии на техните дизелови двигатели? Аз, обаче, нямам спомен да са забранявали рекламите на Volkswagen, AUDI или Daimler

Още един интересен детайл: появиха се твърдения, че зад неочакваната морална висота на тези онлайн гиганти, всъщност стои сериозен правителствен натиск – включително и от ФБР.

Натиск, продължил месеци наред. Някой да е изненадан?

КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ…

Тоталната забрана на реклами, свързани с криптовалутите е пълна глупост по няколко причини. На първо място, именно защото е тотална. (А в това се убедихме сами – след като Facebook спря рекламата на нашия курс „Въведение в криптовалутите и криптотърговията“. Ден по-рано, лицемерите ни таксуваха прилежно за рекламата предишното издание на същия този курс…).

Да, в крипто сферата има много измами и мошеници – както във ВСЯКА друга област на бизнеса, свързана с инвестиции и печалби. FOREX, например…

Да, много от ICO-тата няма да успеят или няма да донесат огромни печалби на инвестиралите в тях. Но абсолютно същото важи за ВСЯКА друга инвестиция – защото всяка една инвестиция е РИСК. И който не е наясно с това, ще загуби парите си – ако не в крипто инвестиция, в която и да е друга.

Истинската причина монополистите в онлайн рекламата да недолюбват криптото е заплахата на Blockchain към собствения им монопол.

Защото същността на блокчейн технологията е в доверието. А доверието е това, което хората по цял свят губят все повече – когато става въпрос за конгломератите, които променят правилата на играта както им изнася.

Може би не утре, може би не даже след година, но няма да е далеч деня, в който ще се появят работещи алтернативи и на Facebook, и на останалите участници в тази мръсна война – нови социални мрежи, базирани на същите принципи, на които са създанени биткойн и всички други децентрализирани криптовалути.

Децентрализация е ключовия термин. Защото всички виждаме до какво води сегашната централизация.

И с тази нелепа и толкова прозрачно лицемерна забрана, всички те само ускоряват този процес. Свободолюбивите хора по целия свят са възмутени  и ядосани на тази безпринципна цензура и подръжниците на идеята за свободни пари искат да ги похарчат и за реклами в свободни социални медии. Бъдете сигурни, че няма да чакаме прекалено дълго.

МИНУСИ И ПЛЮСОВЕ ОТ НОВАТА ЦЕНЗУРА

Минусите са ясни – всичко, свързано с крипто минава „под ножа“ на моралните блюстители. Щом е „крипто“ – значи е лошо. Това е посланието към хората с много малко познания по въпроса и особено тези от тях, които вече са свикнали някой друг да мисли вместо тях и да определя кое може и кое – не.

Първоначалното предлагане на крипто токъни (ICO) става все по-трудно. Както за потенциалните измамници, от които ни предпазват, така и за съвсем легитимните бизнес идеи.

От друга страна, цензурата на официозите ще направи още по-голяма тежестта на наистина независимите медии. И нишата скоро ще бъде запълнена от други платформи, за които „крипто“ не е задължително мръсна дума.

На дълъг план Facebook, Google и останалите от кюпа ще загубят. Ще загубят пари от рекламата, която сами са забранили. Ще изгубят и доверието на все повече потребители.

И двете вече започват да се случват – и съм готов да се обзаложа, че скоро и самите цензори ще бъдат неприятно изненадани от мащаба и скоростта на последствията от собствената им недалновидност.

Очаквам след време или сами да премахнат неадекватните мерки – или поне да ги омекотят. Но ще бъде късно…

Духът на свободата трудно може да бъде върнат обратно в бутилката. Историята го е доказала многократно. Но явно някой не си е научил добре урока.

Това, което ме изненада най-неприятно в цялата тази зловонна история, беше овчедушната радост на част от хората в бранша. Имам предвид крипто бранша.

Не знам дали защото са приели прекалено доверчиво добре звучащите аргументи за „прочистване“ на пазара от измамниците и тарикатите (които безспорно вредят на имиджа на целия бранш, но никой не стреля по мухи с картечница) или защото се заблуждават, че така разчистват и част от конкуренцията им, но някои представители на утвърдени вече крипто бизнеси приветстваха тази цензура едва ли не с възторг.

Вместо да видят истинските мотиви за наложения диктат, те се възрадваха, сякаш това не ги засяга. Но също грешат.

Защото в крайна сметка тези мерки са грубо посегателство върху свободата да мислиш, свободата да избираш и свободата сам да решаваш къде и в какво да влагаш парите и времето си.

Простено да им е. И да се надяваме, че и те след време ще прогледнат и ще осъзнаят грешката си.

И за да им помогнем това да стане още по-скоро, ще припомним думите на един немски пастор от времето когато нацистите в Германия започват своята цензура и диктатура – пак в името на уж благородни идеи:

„Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.“

Мартин Нимьолер

Ние отказваме да си мълчим.

 

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.