Криптовалутите и санкциите на САЩ

МНЕНИЕТО НА ЕДИН БИВШ АНАЛИЗАТОР НА ЦРУ ПО ТЕМАТА

Санкциите на правителството на САЩ (и голяма част от съюзниците им) срещу държави като Иран, Венецуела и Русия са непрестанен повод за полемика. Едни смятат, че истинските мотиви за тези санкции не са борбата срещу тероризма и недемократичните режими, а чисто финансови интереси. Други са на мнение, че мерките срещу въпросните правителства трябва да бъдат много по-строги.

И двата лагера имат своите аргументи, но ние няма да се месим в политиката. А ще разгледаме ролята на криптовалутите в цялата тази каша от геополитически и финансови интереси.

След края на Втората световна война, щатския долар де факто се превърна в световна резервна валута, т.е. почти всички международни финансови транзакции се извършват директно или косвено в долари. Което неведнъж е превръщало долара не само в икономически – но и в много силен политически – инструмент за влияние и контрол.

Логично е всяко действие да поражда и съответното противодействие, т.е. подложените на санкции страни да търсят начини да заобиколят наложените финансови рестрикции и да „прескочат“ по някакъв начин щатския долар.

Точно това доведе до засилен интерес от страна на въпросните правителства към криптовалутите и Blockchain технологиите. Появиха се и новини за „държавни“ криптовалути – като Petro-то на Венецуела – и доста слухове за други подобни проекти.

Мненията за тези реални или предполагаеми контра-мерки също не са еднозначни. Не малко привърженици на идеята за децентрализирани дигитални пари са основателно против опитите тази технология да бъде „поробена“ и поставена под контрол на което и да е правителство, още по-малко в държави с подобна слава.

Други пък вярват, че всеки тоталитарен режим, който реши да се заиграе с блокчейн технологиите, си слага таралеж в гащите, защото рано или късно населението на тези държави ще осъзнае, че идеята зад криптовалутите е всъщност, че не са ни нужни правителства и банки, за да оперираме с парите си.

Правителството на САЩ също не спи и се опитва да търси различни решения на проблема – доколкото въобще едно правителство може да бъде адекватно по отношение на нововъведение, което застрашава и собственото му съществуване, разбира се.

Неотдавна FORBES публикува много интересна статия по темата. Нейният автор – Yaya Fanusie –  е дописник (а не служител) в изданието  и има доста интересна биография: бивш анализатор на ЦРУ и настоящ експерт по блокчейн, дигитални валути, кибер-джихадизъм и нелегални финансови операции.

В своята статия г-н Фанузи прави доста задълбочен анализ на проблема, публикува полезни връзки към други материали по същата тема и дава своите препоръки към американските власти.

Според него, САЩ ще допуснат голяма грешка ако се опитат по някакъв начин да спрат развитието на блокчейн технологиите в санкционираните държави. Повечето от тези технологии са с отворен код (open source) и да се ограничи тяхното разпространение е доказано невъзможно.

Много по-мъдро би било ако самите американци насочат усилията си в разрастване на своето влияние върху финансовото приложение на Blockchain технологиите. Нещо, което съперниците им отдавна правят.

Друг мъдър съвет към правителството на САЩ е да поемат лидерството в стандартизирането на блокчейн протоколите по отношение на международната търговия. Като тези стандарти трябва да включват и мерки за предотвратяването на прането на пари и финансирането на тероризъм. (Как точно ще стане това е друга тема).

В края на статията, авторът описва и двете конкретни стъпки, които американските власти би трябвало да предприемат за да изпълнят неговите заръки:

  1. Да оценят доколко техните съперници като Русия, Китай, Иран и Северна Корея са напреднали в тези технологии. (Не знам за вас, но аз това го разбирам като да се наблегне сериозно на разузнаването – все пак човекът си е кадър на ЦРУ).
  2. САЩ час по-скоро да създадат национална стратегия по отношение на Blockchain и дигиталните валути, такава че американските компании и разработчици да останат водеща сила в областта.

Имате пълно право да се съгласите – или да не се съгласите – с всяко предложение или тълкувание във въпросната статия.

Но по-важното е друго. Факт е, че (за зло или за добро – това предстои да разберем) управляващите в целия свят вече осъзнават, че криптовалутите са фактор, с които не могат да не се съобразяват занапред.

А не толкова отдавна, същите управляващи просто си затваряха очите и се правеха, че криптовалутите не съществуват или не ги засягат.

Сигурен съм, че вече съжаляват за високомерието си.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.