Курсът CRYPTO 101 с ново издание тази неделя

„ВЪВЕДЕНИЕ В КРИПТОВАЛУТИТЕ И КРИПТОТЪРГОВИЯТА“ С ТРЕТО - И МОЖЕ БИ ПОСЛЕДНО - ИЗДАНИЕ НА 25-ТИ МАРТ

Курсовете и обученията за криптовалути – на български език – са толкова малко, че се броят на пръстите на едната ръка. От средата на месец февруари организираме и провеждаме такъв курс: CRYPTO 101: „Въведение в криптовалутите и криптотърговията„. Обучението ни вече има две успешни издания и само след няколко дни – в неделя, 25-ти март – предстои и третото.

…което обаче може и да е последно.

Преди да обясня защо, ще ви споделя накратко за причината този курс да съществува въобще.

Идеята се роди в края на месец ноември 2017-та. По онова време нямаше нито едно подобно обучение на българския пазар и постоянните запитвания на тема криптовалути от мои познати и приятели ме накараха да повярвам, че нужда и пазар за такова начинание вече има.

Докато се подготвях за първото издание на CRYPTO 101 – а подготовката ми отне почти два месеца, защото исках информацията, която ще дам на хората да е подбрана специално за начинаещи, да е ясна и разбираема за непрофесионалисти и да е полезна с актуалността си (дали съм се справил могат да кажат само курсистите, преминали през обучението) – до мен достигна новината, че ще има и друг такъв курс. Само че, не точно за начинаещи и на цена от 900 лв.

Моето обучение продължава 4-5 часа и струва 80 лв.

Не се наемам да правя сравнение между двата курса. Сигурен съм, че и това обучение за 900 лв си има публика и дава стойност. Цената от само 80 лв за моя курс не означава, че не си ценя времето и труда – напротив. В началото даже смятах обучението да е напълно безплатно, но приятелите ми ме разубедиха, че хората не ценят това, за което не са платили.

Част от тях сега ме убеждават да вдигна цената двойно и тройно…но този път няма да ги послушам.

Целта ми е това обучение наистина да стигне до повече хора. Да, ценя труда си и съм разочарован от липсата на достатъчно записани за последното издание на курса…но ще помисля за нов формат на обучението – а не за по-високи цени. И да съм прав, и да не съм – и в двата случая си е за моя сметка.

Първото издание на „Въведение в криптовалутите и криптотърговията“ мина доста успешно. Залата беше пълна до последното място – въпреки, че почти една трета от участниците бях поканил да участват напълно безплатно. Понеже са ми приятели… (още една грешка в бизнеса, която отчитам като такава, но с риск да ви се стори отново наивно или високопарно – за мен това не е бизнес, а кауза…и се радвам, че тези хора чуха това, което имах да кажа).

Второто издание беше пълно фиаско – поне от бизнес гледна точка. От 25 места успяхме да „продадем“ само 17 – и слагам тази дума в кавички, защото това е бройката на хората, които се бяха регистрирали за събитието, но от тях в последствие дойдоха и платиха само 10.

И да – отново е наша грешка, че оставихме да има опция за плащане на място. Ако им бяхме взели парите предварително, сигурно щяхме да си покрием поне част от разходите…но какво от това ако има пари, но няма хора в залата.

И въпреки, че дойдоха само 10 човека – за мен лично обучението мина успешно. Защото вложих още повече сърце и ентусиазъм в четирите модула на курса и накрая се получи една дълга и вдъхновена дискусия. И видях в очите на тези 10 човека, че трудът ми не е отишъл на вятъра. Въпреки финансовото фиаско…

Сега предстои трето издание – на същия курс, същото място и време. И цената е същата.

Ще бъда честен – причината да го има е почти изцяло в това, че залата вече беше предплатена. Иначе почти се бях отказал. Защото се уморих…

Уморих се да каня познати и непознати през Фейсбук – и да си представям лицата им когато видят „поредния спам“ от мен.

Уморих се да се самонавивам, че каузата си заслужава това унижение. Да просиш да дадеш (почти насила) на хората нещо, което е по-ценно от злато – но те самите още не знаят за това…

Със сигурност има и по-доходоносни неща – с които няма да се справя по-лошо, но едва ли ще вложа толкова сърце и душа.

Затова ще направя и това трето издание – пък да видим след това накъде…

Не, това не е плач, нито хленчене, нито просене – колкото и да ви прилича не нещо от изброените три.

Това е моят начин да се справя със собствената си емоционалност. И да не изневеря на принципите, в които все още вярвам.

Все още вярвам, че идеята за децентрализирани пари, без контрола на банки и правителства е най-революционната човешка идея откакто съществуваме като разумен вид.

И не съм се отказал да обяснявам на другите защо това е така.

Ако не става по този начин – просто ще потърся друг.

(Не знам дали сте имали нужда да прочетете всичко това…но аз имах нужда да го напиша).

 

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.