Facebook отменя собствената си забрана за крипто реклами

РЕАБИЛИТАЦИЯТА НА КРИПТОТО ВСЕ ОЩЕ Е ЧАСТИЧНА, НО Е ДОБЪР ЗНАК ЗА БЪДЕЩЕТО

Фейсбук въведе пълна забрана над всякакви реклами, свързани с крипто в собствената си платформа в началото на февруари. Шест месеца по-късно, най-голямата социална мрежа дава на заден ход – отменя пълната забрана, въвежда ограничения и нещо като процедура за „лицензиране“ на „добрите“ рекламодатели.

Преди два дни хората на Марк Зукърбърг свенливо оповестиха промяната в рекламната си политика. Пълното съобщение може да прочетете тук, но по-важното от него е, че:

  • считано от 26-ти юни, на рекламодателите, които вече са имали одобрени реклами (преди забраната) ще им бъде отново разрешено да рекламират крипто;
  • забраната ще продължи да важи за реклами свързани с Binary Options, обаче, а също и за промотиране на ICO-та;
  • занапред всеки, който иска да рекламира услуги и/или продукти, свързани с криптовалути, ще преминава нещо като верификация – чрез попълване на специален формуляр.

Въпросният онлайн формуляр изисква от потенциалния смелчага, дръзнал да рекламира крипто да си каже всичко: защо иска да го прави, легитимен ли е като бизнес и пр. Доколкото ни е известно, за други бизнес сфери не се изискват такива строги проучвания – а мошеници и измами има във ВСЯКА област на бизнеса и живота. Но да не се заяждаме…

Още когато въведоха тези драконовски мерки – и на практика тотална цензура над крипто рекламата – писахме защо това е голямо недомислие. И се оказахме прави.

Но да не бъдем реваншисти…

Засега, това, което можем да кажем е, че…е рано да се каже.

Рано е да се каже дали хората ще забравят толкова бързо за лицемерието на Лицекнигата. Ние помним дълго.

Рано е да се каже и дали Google, Twitter, LinkedIn, MailChimp и останалите послушници, които също въведоха подобни забрани, ще поохлабят на свой ред примката около врата на крипто рекламодателите.

Рано е да се каже и какво стои всъщност зад тези мерки, както и истинските мотиви за тяхната частична отмяна. Можем само да сме сигурни, че зад кулисите нещо става и че на дълъг план нищо не остава скрито.

И в още нещо сме сигурни – претенциите, че всичко се прави в името на сигурността на потребителите не могат да заблудят и малко дете. Не само защото всички други – освен криптото – ги мерят с друг аршин.

За това сигурно си има причина. Рано е да се каже каква е тя…но умните хора може би вече се досещат.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.