Защото времената се менят…

JPMORGAN CHASE ИЗНЕНАДВАЩО ОБЯВИ СЪЗДАВАНЕТО НА СВОЯ КРИПТОВАЛУТА

Ако отворите тълковния речник на думата „лицемерие“, ще прочетете, че това е „поведение, при което злонамереност и неискреност се прикриват под маската на чистосърдечие и доброжелателност“.

Банките и установения финансов и политически ред (The Establishment), който всъщност стои зад тях, от години бълват какви ли не зловония срещу bitcoin и останалите криптовалути. Под благородния предлог, че защитават своите клиенти от неразумни инвестиции, разбира се.

Само да ви припомним, че не чак толкова отдавна Централната банка на Полша беше заловена по долни гащи, след като изплуваха редица доказателства, че банката е финансирала истинска „мръсна война“ срещу криптото – заплащайки на популярни блогъри и влогъри да публикуват и разпространяват неверна информация по темата.

Дали полските банкери са единствените, използвали такива удари под кръста?! Много силно се съмнявам…

Помните и как Facebook, Google и редица други социални платформи изненадващо в хор забраниха рекламите на всичко, свързано с криптовалути, нали? Отново „под маската на чистосърдечие и доброжелателност“. И как после тихомълком дадоха на заден ход, само половин година по-късно.

През септември 2017-та, Джейми Даймън (Jamie Dimon), шеф на най-голямата американска банка JPMorgan Chase, заяви по CNBC, че „биткойн е измама“. Ето малка част от неговите „бисери“ по отношение на bitcoin в това знаменито интервю:

„Това е по-лошо от балона с лалетата и няма да свърши добре. Някой ще пострада много зле.“

„Това нещо просто не е истинско и рано или късно ще го затворят.“

„Биткойн е измама.“

Може би много от вас са чували подобни думи от своите приятели и роднини – по отношение на криптовалутите. Но тяхното невежество е обяснимо. И част от обяснението е, че вероятно са чули такива оценки от медиите. Същите медии, зад които стоят същите банки и политици.

Но историята не свършва дотук.

Преди по-малко от 24 часа, отново по CNBC гръмна друга новина: JPMorgan Chase създава своя собствена криптовалута.

Разбира се, мотивите са повече от благородни: „да променят бизнеса с разплащанията“.

Банките отново ще ни спасяват от… банките. И отново ще разчитат на късата ни памет… че сме забравили кризата от 2008-ма. Или собствените им гръмки изявления от недалечната 2017-та…

Със сигурност тази битка не е приключила. Но войната отдавна започна. И след като толкова много войни са се водили за свободата да бъдем независими или за свободата на словото (freedom of speech), беше време да започнем битката и за свободата да избираме парите си (freedom of money).

Много хора смятат, че тази битка е обречена. Дано да не са прави.

Ние не сме от тях. Но ако някога нещо в този свят е било променяно, „виновниците“ за промяната винаги са били смятани за празноглави идеалисти и смешни мечтатели. Поне в началото…

Стив Джобс дълго време е имал същото клеймо. Но днес едва ли има човек, който да не знае с какво и защо Джобс промени света, в който живеем.

Любимият певец на Стив Джобс беше Боб Дилън. В една от най-известните си песни Дилън пее:

„Навън кипи битка

и тя става все по-ожесточена.

Скоро ще разтърси прозорците ви

и ще разклати стените ви.

Защото времената се менят…“

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.