Ford патентова система за управление на трафика чрез крипто

ИНОВАЦИЯТА ПРЕДЛАГА РАЗПЛАЩАНЕ МЕЖДУ АВТОМОБИЛИТЕ ЗА УЛЕСНЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО

Американския производител на автомобили Ford е подал заявление за патентоване на устройство за обмен на информация от автомобил до автомобил (car-to-car), включително и разплащане с криптовалута, с цел улесняване на трафика.

Автомобилните задръствания, според патентните документи, подадени на 16 септември 2017 година от компанията, се получават когато потокът от пътни превозни средства нарасне поради „индивидуалните предпочитания на всеки шофьор“ по отношение на стила и скоростта на шофиране.

Ford предлагат да решат този проблем, чрез заявената за патент технология, наречена от тях Cooperatively Managed Merge and Pass (CMMP).

Идеята е всеки автомобил, който има такова устройство и темпомат (CACC), да комуникира с останалите подобни коли чрез размяна на CMMP токъни (tokens), така че да се оптимизира индивидуалната скорост на отделното возило с тази на целия автомобилен поток.

Казано на по-прост език, системата ще заплаща на по-бавните коли да преминат в по-дясна лента, за да отпушат трафика. А пък ако много бързате – да речем, че закъснявате за важна среща – чрез тази система може да си платите, за да ви направят път и да поддържате максимална скорост в най-лявата лента на пътя.

По-рано този месец, компанията-майка на марката Мерцедес-Бенц, Daimler AG представи своя криптовалута, базирана на собствен Blockchain, която да възнаграждава водачите с най-отговорно отношение към опазването на околната среда.

Въпросната криптовалута може да се използва от наградените шофьори при VIP събития на компанията и други публични мероприятия.

ИЗТОЧНИК: Cointelegraph

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.