В Австралия ще предлагат нова криптовалута, базирана на реално злато

BLOCKCHAIN ТЕХНОЛОГИЯТА ПРОМЕНЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ МОДЕЛИ ЗА ТРАДИЦИОНЕН БИЗНЕС

Perth Mint – официалният монетен двор на правителството на Западна Австралия – планира създаването на собствена криптовалута, с реално златно покритие. (Както беше с долара преди Никсън да го „отвърже“ от златото и да го превърне в лесна за печатане, контрол и манипулация хартийка).

Целта на австралийския гигант (Perth Mint е и най-голямата рафинерия на злато в страната, с годишен обем от 700 тона злато) е да привлече обратно все по-намаляващия брой хора, които инвестират парите си в скъпоценния жълт метал.

Компанията е в процес на създаване на неназована засега криптовалута, заради бумът на инвестиции в крипто-активи, за сметка на традиционните ценни метали.

Според главния им директор, Ричард Хейс, във времена на несигурност, хората се обръщат към алтернативни предложения за опазване на финансите си, каквито са криптовалутите, но самите криптовалути имат и доста недостатъци.

Той допълва, че инвеститорите са доста предпазливи, заради волатилността (рязката промяна в цената) на повечето криптовалути и една нова криптовалута, гарантирана от реално злато, би променила изцяло този пазар.

Тази нова криптовалута би имала всички предимства на blockchain валутите, но същевременно зад нея би стояло нещо реално като златото.

Господин Хейс твърди още, че техния бъдещ проект е първия от този род в целия свят и плановете им са да го предложат по прозрачен начин на инвеститорите, които да го купуват и продават спокойно, защото ще виждат какво стои зад инвестицията им.

Въпреки рязкото понижаване на цените на bitcoin през последния месец, Ричард Хейс казва, че вярва в блокчейн технологията, която стои зад него и техния проект също се вписва без проблеми в принципите на blockchain и перспективите за неговото развитие.

Преди година и половина Perth Mint направи възможна покупката на тяхното злато да става и онлайн, а с този нов проект се надяват да намерят още повече нови клиенти и да направят бизнеса си още по-достъпен.

Без да се ангажира с конкретен срок, господин Хейс очаква напредък и бързо развитие на проекта за новата криптовалута в рамките на следващите 12 до 18 месеца.

ИЗТОЧНИК: ABC News

КОМЕНТАР НА КРИПТОНОМИКА: Още един пример за това, че бизнесът – макар и много по-бавно, отколкото ни се иска – се ориентира към новата крипто-икономика, която е „обречена“ постепенно да замени излишния и вреден контрол на държавата и големите корпорации в сегашната икономика. А идеята за крипто-валута, подкрепена от реално злато, всъщност, не е никак лоша…

 

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.