Какво е OTC търговия и как се отразява на криптопазара

СПЕЦИФИКИТЕ НА OVER-THE-COUNTER ТРЕЙДИНГА НА КРИПТОВАЛУТИ

Over-the-counter (OTC) търговия е термин, който съществува доста преди криптовалутите. С този вид търговия се означават сделките, които не се извършват на борса, а директно между купувача и продавача. (Терминът има доста широко приложение, например във фармацевтиката over-the-counter лекарства са тези, които може да закупите от аптеката без рецепта).

МАЛКО (ПРЕД)ИСТОРИЯ

В зората на борсовата търговия, борсата е представлявала място, на което са се срещали, от една страна, хората, които желаят да продадат дадена стока – и тези, които са търсели да купят от същия вид стока. Самите борси са имали обособени места за търговия на специфичната стока – затова се наричали стокови борси.

В самото начало, тези места са били леко вдлъбнати в сравнение с основното ниво на залата и затова са ги наричали „ями“ (pit). В една „яма“ са търгували само пшеница, в друга – царевица, в третата петрол и т.н.

В средата на ямата заставал т.нар. Market Maker – официалния представител на борсата, който дирижирал продажбите като приемал поръчките на продавачите и ги връчвал на съответните купувачи и обратно. Като за всичко това той прибирал и съответната комисионна.

По онова време е имало и хора, които – по една или друга причина, но най-вече, за да си спестят плащането на комисионната – се групирали сами (продавачът си намирал купувач или обратно) и сключвали сделка самостоятелно, без посредничеството на борсата.

Тези сделки ставали встрани от „ямата“, на отделно гише (counter) и от там произлиза и наименованието на този вид търговия (нещо като нашенското определение за сделка „под тезгяха“, но не задължително със същия криминален отенък).

СПЕЦИФИКА НА ОТС ТЪРГОВИЯТА

Същия тип търговия се случва и в наши дни – както на пазарите на традиционни стоки, акции, валути – така и в криптотърговията.

Една over-the-counter сделка (с криптовалути или какъвто и да е друг актив, търгуван и на борса) има своите специфични особености:

  • Сделката става „на четири очи“, т.е. никой друг (освен продавача и купувача, разбира се) не подозира за сключването на такава сделка, нито какъв е бил обема на сделката или цената на продадената/закупената стока).
  • Поради частния характер на сделката, тя не се отразява на официалната цена на търгувания актив.

Това е особено валидно за крипто търговията, където пазарът все още е толкова малък като обем (в сравнение с традиционните финансови пазари), че всяка сделка, дори от среден мащаб, би повлияла сериозно на цената.

Да го обясним с прост (хипотетичен) пример – за още по-голяма яснота.

Да предположим, че искам да купя голямо количество биткойни, примерно 10 000 BTC  наведнъж. Ако го направя по „традиционния“ начин – регистрирам се в крипто борса и заявя покупка на такова количество bitcoin – почти със сигурност ще се „прецакам“. Сега ще обясним и защо.

Обикновено крипто борсите (както и останалите, „традиционни“ борси) са просто посредника между купувачи и продавачи. Ако поръчката е по-голяма като количество – в нашия случай 10 000 BTC – тя трудно ще се изпълни веднага и неведнъж, тъй като едва ли отсреща ще има продавач на същото голямо количество криптовалута.

Затова поръчката се изпълнява на части. Системата търси продавачи и на практика се сключват много на брой „подсделки“ за по-малки количества. Примерно, намира ми един продавач за 1 000 BTC, после още един за 2 000 BTC, след това още един за 4 000 BTC и накрая един за 3 000 BTC – за да станат общо 10 000 BTC. (Реално, биха били много повече сделки, за много по-неравномерни дялове, но тук опростяваме нещата за да го обясним по-просто).

А сега си представете, че в момента когато сме заявили своето желание за покупка, цената на биткойна е била, да кажем, 6 000 долара. Повече от сигурно е, че до края на сделката цената ще се повиши (имаме голямо търсене, но предлагането не е нараснало със същото темпо – логично е цената да скочи рязко).

Още по-логично е – след като останалите играчи на пазара видят, че се е осъществила такава голяма сделка – цената да скочи и на другите пазари. Или ако сделката е била за продажба – съответно цената да се срине.

Друга причина да изберете анонимността на OTC търговията е, че не бихте искали света да знае, че сте закупили 10 000 BTC. Някак си е по-здравословно…

КРИПТО КИТОВЕ

Едва ли е трудно да се сетите, че OTC търговията не е за всеки. Играчите на този пазар са хора с дълбоки джобове. Ако ние – обикновените крипто трейдъри и инвеститори – сме „дребните рибки“ в морето на крипто търговията, то те са „китовете“ (crypto whales). И за тях правилата са различни.

Макар че, по дефиниция една ОТС-сделка би трябвало да е директно между купувача и продавача, на практика тук също има посредници. Това са т.нар ОТС брокери.

ОТС брокерите може да се отделни лица, специализирани в този вид търговия (нещо като елитни „сводници“ в този подземен свят), но по-често са компании, чийто бизнес се състои в посредничество при такива крупни сделки.

За да се гарантира „елитността“ на бизнеса, често тези посредници слагат някакъв минимален праг за сделките, примерно – поне 1000 ВТС.

Не можем да не споменем и за един „частен случай“ на OTC крипто търговия. Това са сделките „на четири очи“ между обикновени хора, с посредничеството на сайтове като LocalBitcoins, Facebook групи, чатове и други.

При тези сделки обемите не са колосални, но рискът е огромен. И нашия съвет е да си го спестите…

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ

Като всяко нещо, ОТС търговията не е идеална – има си и плюсове, и минуси. Да изброим първо най-характерните плюсове:

  • Позволява ни да сключим сделката на по-добра цена (в сравнение с борсата). Нерядко от това се възползват и ICO-та, които искат да обърнат събраната – след приключване на съответното ICO – криптовалута във фиатни пари.
  • Обикновено такива сделки се сключват доста по-бързо (отколкото бихме чакали да се „запълнят“ позициите ни ако купим или продадем същото количество крипто на борса).
  • Избягваме потенциалната опасност крипто борсата да бъде хакната (не се случва рядко, за съжаление) и да изгубим значителна сума.
  • Запазваме анонимността си.

Не са малко и минусите, обаче:

  • Посредникът (брокера) трябва да е наистина много надежден. Иначе ще съжаляваме много по-горчиво.
  • Сделката ни не влияе на пазара. Това е минус само когато желанието ни е да повишим или понижим цената на съотвения крипто актив, разбира се.
  • Понякога може да се окаже, че комисионната на ОТС брокера е по-голяма от тази на борсата (но да сме принудени да я преглътнем, поради желание все пак да запазим анонимността си, примерно).

Като цяло, ОТС търговията е много по-рискована, в сравнение с традиционната борсова търговия, но въпреки това, всеобщата оценка е, че обемът на тази търговия е в пъти повече – отколкото борсовия обмен.

Обяснимо е, че е практически невъзможно да се изчисли точния (а дори и приблизителния) обем на OTC сделките – просто защото няма откъде да получим точни данни за анализ.

Затова и в крипто света има толкова митове и легенди за „китовете“ и тяхната задкулисна роля в целия крипто спектакъл.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.