Полската Централна Банка в мръсна акция срещу криптовалутите

NBP ФИНАНСИРАЛА FUD КАМПАНИЯ В YOUTUBE

Полската Централна Банка (Narodowy Bank Polski) беше обвинена във финансиране на тайна „мръсна война“ срещу криптовалутите. В разследване на журналисти от полското издание на BUSINESS INSIDER бяха публикувани разкрития, че NBP e похарчила над 91 000 полски злоти (около 27 300 щатски долара) за да финансира анти-крипто кампания в Google, Facebook, YouTube и други сайтове.

Разкрива се още, че банката е заплатила на популярната полска геймърска мрежа Gamellon за серия от видеа, насочени против криптовалутите и с плащещи послания за измами и възможна загуба на инвестираните в тях средства. Gamellon е официален YouTube партньор и въпреки това, нито едно от въпросните видеа не е било обозначено като платена публикация – въпреки че, на практика, е било точно такава.

Популярен полски влогър (някой си Marcin Dubiel) също е бил стимулиран финансово за направата на видео, в което осмива и се подиграва на криптовалутите, като дори иронично разказва колко много е загубил от създаване на собствен такъв altcoin – Dubielcoin. В неговото видео също по никакъв начин не е споменато кой го е поръчал и колко е платил за това.

Освен тези скрити методи за влияние върху общественото мнение, ПЦБ е финансирала и съвсем официален в сайт, създаден със същата „благородна“ цел – да предупреди населението колко опасни са тези криптовалути.

Скандалът се разраства и до момента няма официален отговор от страна на представител на Полската Централна Банка.

ИЗТОЧНИК: BITCOINIST.COM

КОМЕНТАР НА КРИПТОНОМИКА: Това, което нормалните хора отдавна подозираха, най-после излезе наяве – води се „мръсна война“ срещу криптовалутите. Води се с всички позволени и непозволени средства и ако си мислите, че всички тези новини напоследък, плашещи хората колко е рисковано да влагат парите си в крито, са случайни – значи сте много, ама много наивни. Кой води тази мръсна война ли? Много лесен отговор. Просто се запитайте кой го е страх от бума на криптото. И защо.

 

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.