Южна Корея няма да налага забрана над криптотърговията

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ПОТВЪРДИ, ЧЕ НЯМАТ НАМЕРЕНИЯ ДА ЗАТВАРЯТ БОРСИТЕ ЗА КРИПТОТЪРГОВИЯ

След седмици на злонамерени слухове (FUD) за затваряне на борси и дори пълна забрана на криптовалутите, финансовия министър на Южна Корея направи официално заявление, в което отрече правителството въобще да е имало такива намерения.

Милионите привърженици на крипто-търговията в тази азиатска страна могат да си отдъхнат, а новината неминуемо ще се отрази и на цените на различните крипто-активи в целия свят.

Всичко започна неотдавна, когато южнокорейското Министерство на Правосъдието излезе за първи път с идеята за забрана на борсите за търговия на криптовалута. Още същия ден министерството беше принудено да смекчи позицията си, след като не срещна особена подкрепа за тази радикална идея дори в колегите си от останалите министерства.

Особена съпротива за пълна забрана на криптотърговията оказа Министреството на Финансите, което директно отказа да наложи подобна крайна мярка.

По примера на Китай, Южна Корея също наложи забрана за първичното предлагане на криптовалути (ICO) още в края на септември миналата година. Като официална причина за това действие, както обикновено, беше посочена загрижеността за инвеститорите. Според финансовия регулатор (FSS), зачестилите измами с подобни ICO предложения за инвестиране налагат такива драконовски мерки.

В радио интервю, председателят на южнокорейската Комисия за търговия заяви, че:

„Затварянето на борсите за криптотърговия не е реалистично и възможно. Според Закона за Електронната Търговия, правителството няма правомощията да затваря платформите за криптотърговия.“

ИЗТОЧНИК: CCN

КОМЕНТАР НА КРИПТОНОМИКА: Крипто-пазарите – както всички останали финансови пазари, разбира се – са силно податливи на всякакви новини, сенцазии и дори слухове. Замислете се КОЙ има интерес да се разпространяват такива слухове и защо. (Подсказка: КОЙ възприема bitcoin и останалите криптовалути като Враг №1?). Иначе, няма нищо лошо в това да има правила – стига те да са наистина само за защита на инвеститорите. Едно от най-големите достойнства на биткойн е, че прехвърля отговорността за собствените ни пари на нас самите. Да, свикнали сме от векове наред за това да е отговорен някой друг – правителства, банки, фондове, финансови експерти – и видяхме докъде води това. Последната финансова криза беше предизвикана точно от такива експерти, със съучастието на банките и с очевадната подкрепа на правителствата. И нито една комисия не поиска забрана на финансовите борси…

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.