Weiss Ratings актуализира рейтинга на криптовалутите

НОВИ 4 НА ВЪРХА И ОЩЕ 4 КРИПТОВАЛУТИ, КОИТО ДА ИЗБЯГВАМЕ

Weiss Ratings –  независима компания, която оценява рейтинга на финансови институции и активи още от 1971-ва година насам – актуализира списъка си крипто активи и излъчи 4 нови лидера, както и 4 криптовалути, от които е по-добре да страним.

След оценка на над 3000 криптовалути, само 111 от тях са получили конкретен рейтинг от компанията, а от тях единствените 4 са получили рейтинг В- или по-голям (т.е. се препоръчват за покупка към настоящия момент). За тях малко по-късно.

Weiss Ratings дава своя финансов рейтинг на 55 000 банки, фондове и акции вече 46 години, като за разлика от други рейтингови агенции (като Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch), Weiss Ratings не приема никакви финансови компенсации от обектите на своя рейтинг. През годините това им е създало име на наистина независима компания, с неопетнен имидж.

Сравнително отскоро, компанията включи и криптовалутите в своето полезрение, а поради спецификата на този все още нов вид финансов актив, Weiss Ratings създадоха дори отделен сайт за целта.

На въпросния сайт компанията разкрива и по какви критерии оценява самите крипто активи, а именно – четири отделни и независими компютърни модела:

  1. Технологичен модел – оценява потенциала на Blockchain технологията зад въпросната криптовалута според скоростта и броя на транзакциите, консумацията на енергия, налично ли е използването на „умни договори“ (smart contracts), какви са възможностите за надграждане на мрежата, както и уникалните особености на всеки проект.
  2. Модел на усвояване (adoption) – как се представя този крипто актив в „реалния“ свят, какви са истинските (а не обещаваните за в бъдеще) скорости на транзакциите и колко струва това на потребителите, колко децентрализирана е самата криптовалута, колко голяма е общността на разработчиците зад този проект и доколко хората наистина го използват.
  3. Модел на инвестиционния риск – оценка на волатилността (скоковете и спадовете в цената) на дадената криптовалута и потенциалния риск от загуба.
  4. Модел на инвестиционната печалба – колко може да се спечели ако този проект се разрастне и добие по-голяма популярност и реално приложение.

Крайната оценка (рейтинга) на всяка криптовалута е комбинация от представянето й според всеки един от четирите модела. Самите рейтинги се изобразяват с главна буква от А до Е и + или – след буквата, както е позната ни система за кредитен рейтинг, например.

В конкретния случай, рейтинг В- или по-висок означава „купувайте“, докато D+ или по-нисък е „продавайте“. Рейтинг С пък означава „задръжте“ (hold). Самият Bitcoin е оценен със  C+ (същия рейтинг, който получи и през януари).

Според гореизброените критерии, единствените криптовалути оценени с „В минус“ или по-висок рейтинг са само четири: XRP (XRP), Stellar (XLM), EOS (EOS) и Cardano (ADA). На прост език това би могло да се преведе като: „само тези 4 си заслужава да бъдат купувани в момента“.

На другия полюс са криптовалутите с най-нисък рейтинг, в които Weiss Ratings ни препоръчва въобще да не инвестираме.  Те също са четири: Aurora (AOA), Bitcoin Diamond (BCD), Credits (CS) и Mixin (XIN).

Доколко можем да се доверим на оценката на Weiss Ratings?

Това е въпрос, на който всеки би трябвало да си отговори сам за себе си.

Със сигурност има много несъгласни с изброените (а и не само) оценки. В света на криптовалутите (както навсякъде) също има почитатели на даден проект, които са толкова привързани към конкретна криптовалута, че оценката им отдавна е преминала границата на безпристрастността.

Когато става въпрос за инвестиции, емоциите по-скоро пречат (меко казано), отколкото помагат. Това важи за инвестирането в какъвто и да е актив, но криптото още ври и кипи от емоции, което е и една от причините този пазар да бъде толкова волатилен…но и интересен.

За „довиждане“ ще ви споделим едно прелюбопитно съобщение от официалния Twitter профил на Weiss Ratings, тъй като е свързано и с вчерашната ни тема:

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.