Защо банките мразят криптовалутите?

МРЪСНАТА ВОЙНА СРЕЩУ КРИПТОТО ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА

Биткойн и останалите криптовалути до неотдавна бяха извън полезрението на банките и другите големи играчи на финансовите пазари. Ситуацията беше напълно като в знаменитата фраза на Махатма Ганди, коята започва с

„В началото не те забелязват.“

Цитатът обаче има продължение:

„После ти се присмиват.“

И банките правеха точно това. Повечето представители на големите банки открито или иронично подхвърляха, че Bitcoin е просто някаква играчка за програмисти и е несериозно да се гледа на криптовалутите като на истинска алтернатива на съществуващата парична система.

Обаче играта загрубя – в момента, в който криптовалутите изведнъж се оказаха на фокуса на всички централни медии. Или както продължава въпросния цитат на Ганди:

„После се борят против теб.“

И войната започна. Мръсната война на официалната (финансова и политическа) власт – срещу нещото, което всички те вече осъзнаха и припознаха като своя най-голям враг.

Криптовалутите – децентрализирани дигитални пари, над които те нямат власт и контрол. За разлика от хартийките, които могат да си печатат и управляват както им скимне.

Тези дни сайтът за визуализация на финансова информация HowMuch.net публикува прелюбопитна инфографика:

Източник: https://howmuch.net/articles/banks-vs-cryptocurrencies

От нея става ясно, че пазарната капитализация на съществуващите в момента криптовалути вече надминава банката с най-голяма пазарна капитализация – JPMorgan Chase.

Bitcoin капитализацията пък вече гони тази на Bank of China, Ethereum почти настига Morgan Stanley, а само шепа от останалите популярни altcoins (Litecoin, NEO, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano и Stellar) вече струват повече от гиганта Goldman Sachs.

Ето ТОВА е истинската причина защо тепърва ще чувате и четете все повече истински и изфабрикувани (FUD) новини колко вредни са криптовалутите.

Ето ЗАЩО тези, които сега държат световния капитал в ръцете си ще използват всички позволени и непозволени средства, за да дискредитират криптовалутите.

Те знаят, че краят им вече е предизвестен. Че светът вече има алтернатива. И колкото и да е крехка тя, колкото и недоразвита да е все още, тази алтернатива не може да бъде спряна.

Да, Bitcoin и всяка друга криптовалута има своите недостатъци и слаби страни. Идеални неща просто не съществуват. Но днес, във всеки един миг едни от най-будните умове на човечеството работят върху подобрение и развитие на Blockchain и останалите технологии, върху които се крепи света на криптовалутите.

И затова те са „обречени“ рано или късно да заменят сегашната банкова система – поне в сегашния й вид, който е тромав, остарял, скъп и несправедлив.

Може би няма да я заменят скоро – но вече я принуждават да се промени.

И войната тепърва започва.

За финал ще ви припомня цялата мисъл на Махатма Ганди – обърнете специално внимание на края:

„Първо не те забелязват. После ти се присмиват. После се борят против теб. И накрая побеждаваш.“

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.