XRP Text – новата „бомба“ на Ripple

ПОРЕДНАТА РЕВОЛЮЦИОННА ТЕХНОЛОГИЯ, КОЯТО ЩЕ ПРОМЕНИ ФИНАНСОВИТЕ УСЛУГИ

Bitcoin беше създаден (преди повече от 10 години) с основна цел да промени съществуващата дотогава финансова система. Която – както всеки от нас знае от собствен опит – е бавна, скъпа, алчна и (меко казано) несправедлива.

Всички останали криптовалути (altcoins), възникнали впоследствие, малко или много преследват същата благородна цел. Но, докато повечето от тях разчитат предимно на обещания за бъдещо приложение и ефективност, има една криптовалута, която вече е много близко до целта. Нейното име е Ripple (XRP).

Няма да влизаме в идеологически спорове с крипто-пуританите (както повечето екстремисти, те също трудно приемат разумни аргументи) дали Рипъл е „истинска“ криптовалута или не. Това би било пълна загуба на време.

Но дори и най-отявлените противници на XRP не могат да отрекат, че още от създаването си този проект не само обещава – а активно, последователно и систематично изгражда и разширява структурата и влиянието си.

Особено през последните месеци съобщенията за нови партньорства на Ripple с още банки (вече над 100) и други големи финансови институции буквално „валят“ всеки ден.

Преди броени дни, в Twitter профила на компанията се появи провокативно видео (вижте го в края на тази публикация), в което се иронизират недостатъците на сегашната банкова система, като се показва, че понякога е по-бързо да хванеш самолет и пренесеш парите си в друга държава, отколкото чрез банков трансфер.

Това видео се превърна и в официална промоция на новата им услуга: XRP Text.

Накратко, XRP Text представлява метод за изпращане и получаване на дигитални активи (в случая XRP токъни, но защо не и каквато и да е друга криптовалута) само чрез изпращане на обикновено текстово съобщение.

Самото съобщение може да бъде изпратено от всеки един телефон като нормален SMS – или през месинджъра на Telegram. Ето колко лесно става всичко:

Важно е да направим уточнението, че XRP Text реално е все още в бета-версия. Но от Ripple многократно са доказали, че не дават напразни обещания и никак не се помайват с изпълнението им.

Ако все още не сте схванали основната идея в перспектива, ще го кажем още по-ясно: за да изпратите средства от която и да е точка на планетата до друга, вече не са ви необходими банки. А само мобилен телефон.

От години в Африка има държави, в които хората с достъп до мобилни телефони са повече от тези с достъп до чиста питейна вода. За банките и големите финансови институции тези хора не съществуват. Те просто са извън „картинката“.

Но Ripple е на път да промени играта. Изцяло.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.