Тихият прогрес на Zcash (ZEC)

ИНТЕРВЮ НА ZOOKO WILCOX ЗА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА ZCASH

Zcash (ZEC) е криптовалута създадена през 2016-та година въз основа на кода на Bitcoin, но с фокус върху поверителността на транзакциите (privacy).

Особеносттите на Zcash са двата вида транзакции, в зависимост от достъпността на информацията, която носи всяка транзакция.

Първия вид са „прозрачини“ транзакции, базирани на специален формат адреси (t-addresses), при които данните за изпращача, получателя и стойността на транзакцията са публични, както при биткойн и много други криптовалути.

Вторият вид са така наречените „защитени“ (shielded) транзакции. Техният адресен формат вече е различен (z-addresses) и данните не са публично достъпни, а кодирани. Форматът обаче съдържа и специално поле, което позволява тези данни (или само част от тях) да бъдат „отключвани“ за трети страни – ако авторът на транзакцията има такова желание.

Двата вида се разпознават лесно: t-адресите започват с буквата Т, а z-адресите – съответно със Z.

Ако ви интересува по-задълбочена техническа информация – можете да прочетете повече по темата тук.

Също като при Bitcoin, Zcash е с фиксиран обем от 21 милиона единици („монети“).  Особеното тук е, че през първите четири години, 20% от „изкопаните“ ZEC се заделят за т.нар. „награда за основателите“ – тя се разпределя между първоначалните инвеститори, разработчици и Zcash Фондацията.

Зад самата криптовалута пък стои компания със същото име.

Пикът (All Time High – ATH) на Zcash беше в началото на годината, когато 1 ZEC се търгуваше срещу повече от 870 щатски долара, а днешната му цена е само $132.

Zooko Wilcox-O’Hearn, един от основателите на Zcash, сподели съвсем наскоро в интервю за CNBC канала за крипто търговия последните новини за развитието на криптовалутата и напредъка, който са постигнали разработчиците й.

В интервюто, Zooko прави интересна алегория относно публичните и кодираните транзакции при Zcash, като ги сравнява със същите характеристики при интернет протоколите HTTP и HTTPS, при които информацията също е публична или кодирана.

Голямата новина е, че Zcash официално обяви надграждане (upgrade)  на кода си, което позволява скоростта на транзакциите да скочи от 40 секунди на само 2 секунди.

Този рязък скок в скоростта на всяка една транзакции (увеличение от 20 пъти) позволява на потребителите да използват спокойно ZEC дори за пазаруване през мобилните си телефони.

Постигането на такъв напредък в снижаването на времето за една транзакция ще позволи и на много други проекти да се възползват от тази оптимизация на технологията, тъй като кодът на Zcash е open source и е достъпен за всеки.

Zcash принадлежи към семейството на т.нар. privacy coins, които не са особено любими на финансовите регулатори в САЩ, именно заради „непрозрачността“ на техните транзакции).  Въпреки това, един от най-строгите регулатори в този сектор – The New York State Department of Financial Services (NYSDFS) – на практика е легитимирал използването на Zcash, след като го е допуснал за търговия и съхранение (custody) на регулираната от тях крипто борса Gemini.

На въпроса какви са следващите предизвикателства пред  екипа на Zcash, отговорът на Zooko Wilcox е, че продължават на развиват техническите параметри и инфраструктурата, но голямата им цел е да направят тази технология още по-достъпна за масовия потребител, като подобрят лекотата й на използване, потребителския интерфейс на портфейла и всичко останало, което представлява трудност за хората, които не са толкова навътре в криптовалутите и технологията зад тях.

Добрите новини моментално се отразиха и на цената на Zcash с поскъпване от над 5% за денонощие.

За Natoshi Sakamoto 33 Articles
Казвам се Пламен Петров и съм основател и автор на Kriptonomika.com - а псевдонима Натоши Сакамото избрах като леко намигване, но и признание към легендарния създател на Bitcoin, Satoshi Nakamoto.